Sobre mi
Tradició i llegat familiar
El meu avi tenia un hort a les Hortes de Tamarit, aquesta finca familiar dedicada primer al conreu de l’avellana i després a l’horta tradicional, va ser treballada amb perseveració pel meu avi i els meus pares durant anys.
La meva estima per la terra em va dur a recollir aquest llegat familiar i reconvertir la finca al cultiu ecològic, així com a l’educació ambiental. Em vaig formar com a educador ambiental a la Fundació Pere Tarrés, com a tècnic en agricultura ecològica a les escoles de capacitació agrària de Manresa i de Mas Bóve de Constantí i al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, on vaig aprendre molt de les plantes aromàtiques i medicinals de la mà de la Roser Cristobal.
En la meva trajectòria professional he rebut influències de la permacultura mitjançant el Richard Wade i d’altres projectes innovadors que m’han permès donar l’enfocament que actualment té “L’Hort de la Sínia”. Per a mi ha estat un suport important el Josep Maria Llorac per la confiança en oferir-me la primera feina com a educador ambiental a l’Escola de Natura Cel Rogent, on vaig coincidir amb la biòloga Judit Mira, una font valuosa d’inspiració el treball del biòleg Toni Bara, la saviesa en preparats naturals de Santi Soto, l’intercanvi de coneixements i experiències amb el Cote Framis impulsor del projecte “Sanamolls”. Els coneixements en horticultura ecològica de Mariano Bueno, la meva participació en el GEPEC des de la Comissió d’Agricultura Ecològica amb la inestimable col·laboració del Ramon Ferré i de la Isabel Carreras.
El suport incondicional del meu company Hèctor Hernàndez, que en la seva arribada a l’Associació Mediambiental la Sínia, que es va fundar l’any 1997, va ser un important revulsiu per impulsar el projecte educatiu de “l’Hort de la Sínia” i el de custòdia del curs baix del riu Gaià. Tots ells, i molts d’altres amics, companys i voluntaris, han estat presents d’una manera o altra, en la configuració de “l’Hort de la Sínia”, organitzant la Fira d’Agricultura Ecològica “El món de la natura” durant 8 anys a la Vila Closa d’Altafulla, participant en Jornades Tècniques i divulgant de forma constant els seus coneixements sobre l’agroecologia.
Amb energia renovada enceto una nova etapa professional, arrelat a la mateixa terra. Creix de nou aquest projecte sota la protecció d’un emblemàtic lledoner, per expandir un cop més la consciència ecològica i poder oferir-vos noves experiències d’ecoturisme i la possibilitat d’aprendre, en una aula viva, dinàmica i a l’aire lliure, d’altres maneres d’estar en aquest món, en connexió íntima amb els ritmes de la natura.
Per fer-ho possible t’apropo a descobrir els principis de l’horticultura ecològica, els productes ecològics de temporada; les propietats i usos de les plantes aromàtiques i medicinals, i et facilito descobrir noves experiències en contacte directe amb la natura.
Joan Vives Garcia.
Tècnic en agricultura ecològica.
Educador ambiental.