L’Hort de La Sínia, 30 anys cultivant consciència i biodiversitat

Aquest any 2024, l’Hort de la Sínia, Centre d’Educació Ambiental i Espai de Natura i Benestar de Tamarit, celebra 30 anys i per aquest motiu hem creat nous projectes i iniciatives en sintonia amb la filosofia de donar a conèixer maneres de fer respectuoses amb el planeta i de cuidar-se de forma conscient, basades en un consum responsable i més sostenible.

PROJECTE SUKHA: Hàbits saludables per sentir benestar

El projecte Sukha neix amb la voluntat d’ajudar i reorientar a aquelles persones que pateixen dolor físic i malestar psico-emocional cap a uns hàbits saludables que els ajudaran a alleugerir aquestes molèsties i a gaudir del contacte amb la natura.

Aquest projecte també va adreçat al col·lectiu de professors/es i al personal sanitari per ajudar-los a gestionar situacions d’estrès sostingut derivat del seu treball.
Comptem amb el suport de la Xarxa per a la Conservació de la Natura i formem part de la Taula de Salut i Natura.

> Clica aquí per veure el projecte (PDF)

TISANA DE LES BRUIXES

En el Jardí dels Sentits de l’Hort de la Sínia donem a conèixer les propietats i usos de les plantes aromàtiques i medicinals, en reconeixement al saber de les bruixes, dones medicina que han estat
presents en el nostre territori.

Amb l’objectiu de reivindicar les bruixes com a dones sàvies “curanderes”, presentem la “Tisana de les Bruixes”, una infusió d’espígol, tarongina i marialluïsa, plantes que es troben al nostre espai i, que amb les seves propietats digestives i relaxants, afavoreixen el benestar.

Les herbes procedeixen de cultiu ecològic i han estat empaquetades en una bossa hermètica, transparent, orgànica (de midó de moresc), compostable, biodegradable i lliure de plàstics, ja que
promovem el residu zero.

Aquest projecte és una col·laboració amb Ecoherbes, jardí botànic de l’Ampolla amb qui compartim la passió per les plantes aromàtiques i medicinals i la seva divulgació.

imatge cartell Tisana de les Bruixes

EL LLEDONER DE LES BRUIXES

Presentem aquest conte en el qual s’explica la història de com les bruixes del Baix Gaià van unir les seves forces i encanteris per ajudar a l’Hort de la Sínia a mantenir la biodiversitat dels ecosistemes d’Altafulla i Tamarit.

Un conte escrit per Joan Vives, les il·lustracions són del Joan Carles Blanch i l’edició de la editorial altafullenca La Banya Edicions.

portada de El Lledoner de les Bruixes, un conte escrit per Joan Vives, les il·lustracions són del Joan Carles Blanch

COMPARTIM CONEIXEMENTS ETNOBOTÀNICS

Conjuntament amb el Col·lectiu Eixarcolant, del qual formem part des dels seus inicis, hem realitzat aquesta primavera una passejada etnobotànica per l’entorn natural de Tamarit, per conèixer les plantes silvestres comestibles, els seus usos i les seves propietats. Ens sumem a la iniciativa de divulgar l’ús culinari i medicinal de les plantes ruderals i de marge, que tanta tradició tenen en la cultura agrícola del nostre país.

També som punt de venda de llibres de l’editorial Eixarcolant.

REDICAT. PROJECTE SOCIAL I AMBIENTAL

Aquest projecte es proposa rescatar i recuperar els eixams d’abelles que s’instal·len a les ciutats, retornant-los al medi natural.
Hem instal·lat un espai, amb diferents arnes d’abelles i hotels d’insectes, per afavorir les abelles silvestres i l’abella de la mel, que es troba en regressió. Això ajuda a l’Hort de la Sínia en la
pol·linització, el control de plagues i el manteniment de la biodiversitat.

Formen part i col·laborem amb l’Associació d’amics de les abelles.

ESTIMAOCELLS

Per tal d’afavorir la presència d’ocells insectívors, continuem col·locant caixes niu, menjadores, abeuradors…. que ens ajuden a controlar plagues i a gaudir dels seus cants.
En aquest projecte comptem amb la col·laboració de People Love Nature.

CATALEG DE LA BIODIVERSITAT DE L’HORT DE LA SÍNIA

Amb l’objectiu de conèixer i posar en valor les espècies vegetals i animals que conviuen amb nosaltres, estem realitzant aquest estudi que ens servirà per reafirmar l’impacte positiu de la nostra
gestió a favor de la Natura.

VINYA SOCIAL

Projecte participatiu d’apadrinament de ceps de la varietat moscatell d’Alexandria, per part dels participants del projecte dels horts ecològics d’autoconsum, per tal de diversificar els cultius i el
paisatge de l’hort.

Comptem amb l’assessorament de l’hortolana i enòloga Montse Nadal.

BANC DE LLAVORS DEL CAMP

Amb l’objectiu de recuperar, conservar i fomentar l’ús de les varietats agrícoles tradicionals del Camp de Tarragona, formem part d’aquest projecte com a hort col·laborador, conjuntament amb GEPEC, Col·lectiu Eixarcolant, L’Almaixera i Reus Sud Comunitat.

CONTACTE:

L’Hort de la Sínia. Centre Blau 2024.
Foundation for Environmental Education. (FEE).
Joan Vives.
joan@hortdelasinia.com
www.hortdelasinia.com
655486115

Joan Vives a l'Hort de la Sínia

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *